East Road, Stratford

Increase natural light, Small budget
150m2 / 1614f2
Stratford, United Kingdom

Our client dreamed of increasing natural light and changing the layout at the back of their newly purchased flat. Our first step was to carefully analyze the existing floor plan and explore possibilities to achieve their goals. The client expressed a desire to relocate the bathroom, either by moving it away from the back or by reducing its footprint to free up space for increased light in the kitchen. We also considered the option of removing the lean-to, taking into account the presence of a soil pipe in that area. Our innovative solution involved relocating the bathroom to the opposite end of the lean-to, ensuring a seamless transition without the need to remove the bay window in the kitchen.

LIKE THIS PROJECT?
more like this

Understanding the significance of a well-planned budget, we worked closely with the client to provide a cost-effective solution. Although they had recently purchased the property and had access to £50K, they were not initially planning a major refurbishment. However, our team's expertise allowed us to propose a pragmatic approach to renovating the back of the house, avoiding the need for future modifications and preserving valuable kitchen and bathroom fittings.

To address any structural concerns, our team identified necessary brickwork repairs on the exterior side of the kitchen wall and the back of the bathroom wall. These repairs effectively resolved issues related to penetrating damp and cracks around the bathroom window, ensuring a solid foundation for the renovation. Additionally, we integrated electrical upgrades into the design, ensuring future needs were met and providing a safe and efficient electrical system for the entire flat.

Collaboration with our client was at the heart of this project. We valued their input and preferences throughout the design process, ensuring the final result reflected their unique style and vision. By incorporating their feedback and incorporating alternative suggestions, we achieved a cohesive and harmonious design that surpassed expectations.

We understand the importance of practicality in creating a functional living space. Our design team meticulously planned the layout to meet the client's needs and preferences while aligning with the overall style of the property. We emphasized optimizing both functionality and aesthetic appeal, creating a space that not only enhances natural light but also provides a welcoming atmosphere for the entire family.

The transformation of this flat is truly remarkable. The large windows in the sun-drenched living space create a connection with the kitchen's breakfast nook, bringing the beauty of the outdoors inside. The improved layout at the back of the flat maximizes space utilization and creates a seamless flow between rooms, allowing for comfortable living and entertaining.

MORE LIKE THIS

Hurworth Road, Darlington

Wrap around, double extension
Open Plan, Play area, Outside hosting space, 
Home office, Increase storage space,
Increase natural light
255m2 / 2744f2
London, United Kingdom

Having recently secured this dated victorian 3-storey terrace property in north london, our client was keen to make full use of the sizeable plot. 

LIKE THIS PROJECT?

With ambitious goals, we were given a free hand to use the plot to its’ potential and create a dream home for the client and his family. After locking down the size and location of the double back and wrap around extension, we created a separate home office unit at the back of the garden.

By using large windows and a skylights, we’ve made sure that there was ample natural light. Converting the attic and basement into a living spaces, we’ve made full use of every square meter. We also removed the wall separating the front two rooms on the ground floor and created a light and airy open-plan space that also encourages more interaction. Purpose built storage space was spread generously around the house as well as some personal touches chosen by the client such as a Turkish hammam style bath and a sociable cooking style kitchen area which allows for socialising the food being prepared.

more like this