Small Space – a Family Home in Barnsley

The owners of this typical 2-bedroom semi detached family home in Yorkshire wanted to rethink the ground floor layout which to them felt squeezed and dark. They were turned away by a few architects who thought it was too small a job. Luckily – BetterSpace came to the rescue!

We soon realised that the old floor plan was not functioning well in the limited space:
– There was no flow between the living room, kitchen, and the garden.
– The two pantries were badly laid out and they were taking too much space.
– The tiny patio space at the back wasn’t function well as a dining area and the dining table was blocking the way out to the kitchen.
– There was no room at the entrance to hang coats and bags.
– There was not enough storage space.

 

.

Our Solution


We suggested to extend the patio at the back so that it occupies the full width of the house. To keep the costs down, we recommended that the extension was kept relatively small adding only 6 SQM of floor space. It made a huge difference though and the enlarged patio would now easily host a family dining table. We designed the seating as a hollow, built-in bench perfect for toy storage.
We reduced the size of the two pantries and created a small functional guest toilet under the stairs as well as an adjacent utility/pantry room.

 

We created a large opening in the wall between the living room and the kitchen and between the kitchen and the dining patio. This contributed immensely and gave the space a sense of openness. It would now be possible to see the garden from the living room.
Finally, we altered the wall next to the entrance and created a small niche for hanging coats and bags.